ΜΕΛΕΤΕΣ

Ενδυνάμωση της μνήμης: η μαγική δύναμη του ροδιού

Ένα νέο υπερ-όπλο κατά της αντιγήρανσης ήρθε να προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα. Οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι το μυστικό που έχει προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον των ερευνητών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων αυτών, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός αντίπαλος στις σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η Άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Τρεις μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nanomedicine, απέδειξαν ότι το έλαιο των σπόρων του ροδιού (seed oil – PSO) είναι, όχι μόνο ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά φάρμακα που διαθέτει η φύση, αλλά ότι μπορεί ακόμη και να ενδυναμώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ρόδι: Ο βασιλιάς των φυσικών αντιοξειδωτικών.

Νέα μελέτη για τις ωφέλιμες επιδράσεις του GranaGard στις γνωστικές λειτουργίες ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Νέα Μελέτη παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας στις 12-15 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο ετήσιο Νευρολογικό Συνέδριο στο Ισραήλ για το 2019. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας) είναι μία χρόνια απομυελινωτική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που σχετίζεται με τη φλεγμονή και την εκφύλιση των νευρώνων, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική οξειδωτική βλάβη. Αν και συχνά παραμελημένη, η γνωστική εξασθένηση είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της ΣΚΠ που επηρεάζει το 40-70% των ασθενών.
Οι θεραπείες για την ΣΚΠ μειώνουν επιτυχώς τη συστηματική φλεγμονή, αλλά αποτυγχάνουν να επηρεάσουν την εκφυλιστική επίδραση της νόσου. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση του PSO σε ασθενείς με ΣΚΠ ως προστιθέμενη θεραπεία. Το έλαιο των σπόρων ροδιού PSO είναι ένα οικονομικό συμπλήρωμα διατροφής, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες δαπανηρές φαρμακευτικές θεραπείες, δεν ενέχει κινδύνους και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινή θεραπεία. Στη μελέτη συμμετείχαν 30 ασθενείς με ΣΚΠ, από τους οποίους οι μισοί έλαβαν GranaGard για τους πρώτους 3 μήνες και εικονικό φάρμακο (placebo) για τους επόμενους 3 μήνες, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) τους πρώτους 3 μήνες και GranaGard τους επόμενους 3. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν GranaGard για τους επόμενους 6 μήνες. Το GranaGard προστέθηκε στην κανονική τους αγωγή για τη ΣΚΠ, χωρίς να αντικαταστήσει καμία φαρμακευτική θεραπεία που ήδη λάμβαναν για τη ΣΚΠ.
Μέθοδος Μελέτης

Οι ασθενείς ελέγχθηκαν με τα παρακάτω ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα ζωής τους και τη γνωστική τους λειτουργία: Short Quality of life and fatigue questionnaires (SF-12, MFIS-5) Expanded Disability Status Scale (EDSS) Multiple Sclerosis Functional Composite (MSFC) Brief International Cognitive Assessment for Multiple Sclerosis (BICAMS) Symbol Digit Modalities Test (SDMT) California Verbal Learning Test (CVLT-II) Brief Visuospatial Memory Test (BVMT-R)
Αποτελέσματα

Υπήρξε σημαντική επωφελής επίδραση του GranaGard στις λεκτικές εξετάσεις στις περιόδους «θεραπείας». Αυτό φάνηκε με την αύξηση της βαθμολογίας στο ερωτηματολόγιο CVLT-II κατά την περίοδο που οι ασθενείς έλαβαν GranaGard. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή για την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Για τους ασθενείς που έλαβαν GranaGard τους αρχικούς 3 μήνες, η βαθμολογία παρέμεινε υψηλή και για τους επόμενους τρεις μήνες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο, γεγονός που υποδηλώνει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Συμπεράσματα

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη κατά την οποία το GranaGard (ένα νανο-γαλάκτωμα του PSO που στοχεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα) δοκιμάστηκε σε ανθρώπους. Τα πρώτα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ότι η χορήγηση του GranaGard σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που βρίσκονταν υπό διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές, μπορεί να βελτιώσει / διατηρήσει τη γνωστική τους κατάσταση.
Η Αναρτημένη Ανακοίνωση της Μελέτης στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας στις 12-15 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο ετήσιο Νευρολογικό Συνέδριο στο Ισραήλ για το 2019.
Η Μελέτη, όπως ανακοινώθηκε γραπτά στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας στις 12-15 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο ετήσιο Νευρολογικό Συνέδριο στο Ισραήλ για το 2019.
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Ο Καθηγητής Haim Ovadia, o Καθηγητής Δημήτριος Καρούσης, Επικεφαλής του Κέντρου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, η Δρ. Παναγιώτα Πέτρου και η Καθηγήτρια Ruth Gabizon.

Ρόδι: Ο βασιλιάς των φυσικών αντιοξειδωτικών

Η σκέψη ότι το ρόδι μπορεί και να κρατά το κλειδί της αντιγήρανσης των κυττάρων του εγκεφάλου, ξεκίνησε από την ισραηλινή καθηγήτρια Ruth Gabizon, ερευνήτρια στον τομέα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, η οποία βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κρήτη και παρουσίασε τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των μελετών της, σε Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σε συνεργασία με την Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Ισραήλ.

Όπως τόνισε στην παρουσίασή της η Dr. R.Gabizon: “Η πρόκληση ήταν να βεβαιωθούμε ότι το έλαιο ροδιού που τρώμε -το οποίο φιλτράρεται από το συκώτι μας όπως και οι υπόλοιπες τροφές- καταλήγει πράγματι στα μέρη του σώματός μας που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Κι αυτό, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι το γεγονός ότι αυτές δεν απορροφώνται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό”.

Αναζητώντας τρόπους να ξεπεράσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αντιοξειδωτικών, η Dr. R.Gabizon συνεργάστηκε με τον καθηγητή Shlomo Magdassi, ειδικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και μαζί ανακάλυψαν έναν τρόπο να διασπάσουν το έλαιο ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να “γλιστρήσουν” μέσω του ήπατος, να μην διυλιστούν από αυτό και να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους προς τον εγκέφαλο. Η έρευνά τους, επίσης, απέδειξε ότι το έλαιο του ροδιού -το οποίο περιέχει ωμέγα 5 και ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, το Πουνισικό Οξύ (Punicic Avid-PA)- έχει όχι μόνο πολύ καλή απορρόφηση από το έντερο, αλλά και ότι καταλήγοντας στον εγκέφαλο έχει σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση.

Μελέτες σε πειραματόζωα που είχαν Πολλαπλή Σκλήρυνση και Κρόιτσφελντ Γιάκομπ έδειξαν, ότι το έλαιο του ροδιού καθυστέρησε την εξάπλωση της νόσου και μείωσε σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων. Η Gabizon και ο Magdassi έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψή τους, ενώ παρήγαγαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Η έρευνά τους αναμένεται να συνεχιστεί με κλινικές δοκιμές, στην κατεύθυνση της επίδρασης του σκευάσματος σε ασθενείς που πάσχουν συγκεκριμένα από Κρόιτσφελτ Γιάκομπ, Aλτσχάιμερ και Πολλαπλή Σκλήρυνση, δήλωσε η Dr. Gabizon.

Για να διατηρούμαστε ακμαίοι καθώς γερνάμε πρέπει να διατηρούμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ζωντανά. Κάθε βήμα της επιστήμης προς τα εμπρός είναι και μία νίκη. Ακόμη και αν δεν βρούμε ποτέ μια οριστική και ριζική θεραπεία για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ, αν καταφέρουμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων κατά μερικά χρόνια, θα έχουμε κάνει πολύ καλά τη δουλειά μας.

Dr. Gabizon

Πως οι ελεύθερες ρίζες “γερνούν” τον εγκέφαλο μας

Η οξείδωση των πρωτεϊνών και των λιπιδίων παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση και πιο συγκεκριμένα στον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου, ενώ η φθορά αρχίζει από τα χρόνια της εφηβείας μας. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με Άνοια, συνεχώς αυξάνεται. Από τα 75 εκατομμύρια που καταγράφηκαν διεθνώς το 2010, μέσα σε 30 χρόνια -δηλαδή το 2050- αναμένεται να διπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 131,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο θάνατος των νευρώνων, όμως, ευθύνεται και για την -καθημερινού τύπου- εξασθένηση της μνήμης και της νοητικής μας ενέργειας. Όπως τόνισε μιλώντας στο Συνέδριο στην Κρήτη η καθηγήτρια Ruth Gabizon: “Τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου και δεν αντικαθίστανται. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πέψη της τροφής και η αναπνοή, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξείδωση και βλάβη των ανθρώπινων κυττάρων και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών. Σε αντίθεση με τα κύτταρα του αίματος ή του δέρματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν αντικαθίστανται από νέα. Έτσι, οι επιβλαβείς για την υγεία μας ελεύθερες ρίζες καταλήγουν να βλάπτουν τη σκέψη, τη μνήμη, τον προσανατολισμό μας, αλλά και την ικανότητα πνευματικής εγρήγορσης” είπε μεταξύ άλλων.

Ο εκφυλισμός του εγκεφάλου είναι μεν μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία, μπορεί όμως να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, καταλήγουν σήμερα οι επιστήμονες. Σύμφωνα με την Dr. Gabizon: “Εάν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών, ίσως τα κύτταρα μας να λειτουργούν καλύτερα και να ζουν περισσότερο. Η προσέγγισή μας είναι ότι ακόμη και αν δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, -διότι διαγιγνώσκονται σε ένα στάδιο όπου ο μεγαλύτερος αριθμός εγκεφαλικών κυττάρων είναι ήδη νεκρός- ίσως να μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου σε πρώιμα στάδια, ή ακόμα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση ασθενειών σε υγιείς ανθρώπους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν νευροεκφυλισμό, κάτι που στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στους περισσότερους από εμάς”, είπε χαρακτηριστικά.